despre felicitări

Nu este Crăciun pentru toată lumea!

Febra Crăciunului cuprinde încetișor întreg mapamondul. Esența sărbătorii este oarecum diluată de prezența efemeră în viețile noastre a moșului îmbrăcat în roșu, aducător de cadouri.

Zilele acestea zboară din inbox-uri sute de milioane de felicitări electronice, unele mai reușite, altele abia târându-și povara lui “fie ca lumina”…

Atenție mare, însă, căci o intenție lăudabilă se poate transforma într-o gafă greu de reparat. Crăciunul, deși sărbătoare de sorginte păgână, celebrează nașterea lui Isus, cel care a dus la apariția creștinismului. Lăsați-l puțin pe Moș Craciun sa tremure în sanie sau sa dea de mâncare la reni. Crăciunul este sărbătoarea nașterii lui Isus.

Așadar, atenție cui trimiteți felicitări cu ocazia specifică a Crăciunului. Asigurați-vă ca vă adresați unor creștini, fără de care frumoasa voastră intenție se poate transforma in jignire.

Nu trebuie să îi uitam pe agnostici și atei, cărora nu se cuvine să le trimitem felicitări cu caracter religios.
Acesta este unul din singurele cazuri in care mă aliniez gândirii de peste ocean si găsesc absolut potrivită și passe-partout exprimarea “seasonal greetings”. Nu știu cum s-ar putea traduce în română fără a cădea în ridicol lingvistic, astfel încât mă abțin să propun variante neaoșe.

In aceeași ordine de idei, dacă aveți parteneri de afaceri, prieteni, colegi sau, de ce nu, rude de altă confesiune decât cea creștină, este frumos și civilizat să le trimiteți gândurile voastre bune cu ocazia acelor momente pe care religia lor le celebrează peste an.
Vă sar în ajutor cu următorul link. Veți găsi datele tuturor sărbătorilor fiecărei religii majore în anii 2017 si 2018. Aici: http://icalendrier.fr/religion/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *