despre salut

Câteva cuvinte despre un lucru extrem de banal, însă de multe ori trecut cu vederea, și anume salutul.

Salutul este cea mai elementară formă de politețe. Salutul este, totodată, prima interacțiune cu persoane pe care le întâlnim întâia dată în ziua respectivă, fie ele vechi cunoștințe sau nu.

Salutul trebuie să reflecte respectul și prețuirea pe care le acordăm celui salutat.

Indiferent că este vorba despre un partener de afaceri, un coleg, un prieten, o rudă sau o persoană mult mai tânără, salutul trebuie să fie clar, inteligibil, cu zâmbetul pe buze și să fie acompaniat, după caz, și de un gest colateral cum ar fi strângerea mâinii, sărutul mâinii, o îmbrățișare, un sărut etc.

Desigur, nu salutăm oricum. Există reguli nescrise elementare pe care trebuie să le luăm în seamă, cum ar fi :
1. Persoana mai tânără salută persoana mai in vârstă. Atenție: dacă este vorba de întâlnirea între doi bărbați, strângerea mâinii este inițiată de către cel mai vârstnic. Dacă acesta nu întinde mâna, cel mai tânăr se va mulțumi cu salutul verbal. Cu alte cuvinte, nu întindeți niciodată și sub nicio forma mâna unui bărbat mai în vârsta. Este un semn de lipsa de respect care poate fi ușor si teribil de jenant sancționat : nu vi se întinde mâna înapoi și rămâneți cu a voastră in aer, fără să aveți ce face cu ea. Moment foarte stânjenitor, care poate influența în rău relația cu persoana in cauza, căreia vă veți subordona de facto.
2. Ierarhia prevalează, in sensul ca cineva situat pe un anumit nivel ierarhic va saluta întotdeauna primul un superior. Este evident că atenționarea de la punctul de mai sus se aplică și în cazul de față. Valabil și în cazul femeilor, care vor saluta primele un superior ierarhic. Personal, nu mi se pare normal, însă aceasta este lumea în care trăim.
3. Intre persoane de aceeași vârstă sau care sunt aflate pe nivele sociale asemănătoare, prevalează sexul, în sensul că bărbatul va saluta femeia/domnișoara/fetița.
4. Indiferent de nivelul ierarhic, persoana care intră într-o încăpere salută persoanele care se afla în acel moment în încăperea respectivă. Se aplică indiferent de nivel ierarhic, vârstă sau sex.
5. Cea mai importantă partea a salutului este cea verbala. In cazul întâlnirilor de afaceri, extrem de formale, formularea « buna ziua/seara » va fi însoțită în mod obligatoriu de funcția celui pe care îl salutăm, mai ales când este vorba despre cineva aflat într-o poziție ierarhica înaltă : « buna ziua, Domnule Director General », si NU « bună ziua, Domnule Popescu ».
6. Indiferent de nivelul social al interlocutorilor, formulări de genul « mă bucur să vă cunosc » sunt oarecum futile și lipsite de sens, deoarece nu te poți bucura să întâlnești o persoană despre care nu știi prea multe. In opinia mea, o astfel de formulare nu face decât să denote ipocrizie sau crasă indiferență. « Mă bucur să vă întâlnesc » poate fi utilizată începând cu o a doua întâlnire, presupunând că v-ați descoperit între timp afinități cu respectiva persoana.
7. Sărutul mâinii – este un gest pe cale de dispariție. Din păcate, zic eu, deoarece departe de a fi unul sexist, cum este catalogat in mediile politically correct de peste ocean, sărutul mâinii unei doamne denotă respect și este una dintre ultimele reminiscențe ale curtoaziei medievale, un reper de eleganță într-o lume care are tendința stupidă de a deveni asexuata. Și cazul de față se aplică unele reguli :
a. Mâna nu se sărută decât în spatii închise, niciodată sub cerul liber ;
b. Mâna nu se sărută decât în cazul în care femeia consimte, acordul ei constând în ușoara ridicare a mâinii spre buzele bărbatului;
c. Mâna nu se sărută efectiv, adică nu există contact fizic între buzele bărbatului și mâna femeii. Sărutul se simulează. Atât din rațiuni de igienă, cât și din motive care țin de gradul de intimitate la care consimte doamna în chestiune;
d. In momentul în care mana îi este întinsă spre a-i fi sărutată, bărbatul se inclină ușor spre aceasta. Este absolut jenant, reprobabil si libidinos gestul de a ridica mâna femeii la înălțimea gurii bărbatului, cum am observat că procedează in zilele noastre, paradoxal, tot mai mulți bărbați trecuți de prima tinerețe,
e. Sărutul mâinii va fi în mod obligatoriu precedat de salutul verbal « sărut mâna, Doamna » !

De la caz la caz, salutul poate îmbrăca mai multe forme și poate cuprinde mai multe etape, unele obligatorii, altele supuse conjuncturii. Indiferent de împrejurări însă, tonul folosit va fi unul cald, rostirea va fi una clara, ținuta corporala va fi una îngrijită :
• nu se salută stând pe scaun/fotoliu/canapea etc., în afara cazului unei suferințe care împiedică statul in picioare ;
• nu se salută și nu se strânge mâna având mâna stângă adânc înfiptă in buzunarul pantalonilor. Este o mârlănie și denotă o totală lipsă de considerație față de interlocutor,
• nu se salută cu ochelarii de soare pe ochi. Chiar in cazul unei întâlniri în exterior și sub soare puternic, în momentul salutului trebuie să priviți interlocutorul in ochi. Drept pentru care va veți scoate, preț de câteva secunde, ochelarii de soare.

Un ultim amănunt, nu lipsit de importanță: la salut se răspunde cu un salut egal în intensitate și deferență.

Cu siguranță ar mai fi multe de adăugat, însă cele de mai sus constituie elementele esențiale de care trebuie să ținem cont într-o împrejurare atât de banală precum întâlnirea între oameni.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.