eu nu tutuiesc. voi?

Fiică-mea are 22 de ani. Când mergem la cumpărături, deseori se întâmplă o chestie care mă scoate din sărite: vânzatoarele mi se adreseaza mie la pers. IIa plural, folosind pronumele de politețe “Dumneavoastră”, în timp ce Marei îi dau doar cu “TU ce mărime porți?”. Și nu este firesc, mai multe aspecte putând fi supuse discuției.

În primul rând, nu tutuiești o persoană necunoscută, indiferent de vârsta acesteia. Este o chestiune de bun simț. Respectul față de interlocutor nu este direct proporțional cu vârsta lui.

În al doilea rând, nu tutuiești o persoană de sex feminin fără ca aceasta să-ți fi permis în mod expres acest lucru. Punct. Aici nu e loc de tocmeală, iar dacă vorbim despre bărbați care se adresează unei femei, cu atât mai abitir.

În al treilea rând, însă nu mai puțin important, respectul față de interlocutor nu trebuie să fie direct proporțional cu poziția ierarhică a acestuia. Mă dezgustă bărbații care tutuiesc femeiea de serviciu, secretara sau cea mai tânără femeie din firmă, dar o dau cu “Dumneavoastră” imediat ce apare în peisaj contabila sefă.

Atenție mare: cele de mai sus se aplică și când vine vorba despre conversațiile între bărbați. Sigur, orientarea foarte pronunțată către realitatea limbii engleze, în care “Dumneavoastră” nu există, face ca mulți să se creadă îndrituiți a folosi în mod discreționar pronumele personal la persoana a 2a singular, TU. Însă, dragilor, englezii nu folosesc pronume de politețe pentru că în limba lor nu există așa ceva. As simple as that! Cu toate că și în cazul lor există posibilități de a-și exprima deferența față de un interlocutor mai în vârstă sau mai confortabil poziționat pe scara ierarhică.

Tot așa și în cazul vârstnicilor, care cred că numărul anilor le permite în mod automat să eludeze orice mod formal de exprimare a respectului față de tineri.

Ar fi bine să învățăm de la francezi, care folosesc o modalitate subtilă de a împăca capra și varza. Când un adult i se adreseaza unui copil/adolescent/tânăr care nu face parte din familia-i sau din cercul apropiat de prieteni, folosesc prenumele acestuia, urmat de pers. IIa pl. Spre exemplu: Dominique, vă rog sa răspundeți! Joli, n’est-il pas?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.