progamul de nutritie metabolic balance – precizari importante

pentru ca (destul de) multa lume s-a aratat interesata de subiectul metabolic balance, cred ca este cazul sa vin cu cateva precizari.

in primul rand, este un program cu un singur sens: de la supraponderabilitate sau obezitate, spre o greutate normala. nu este pentru cei slabi. acestia pot adopta, insa, principiile generale de nutritie, care au valoare universala: nu se amesteca doua tipuri de proteine la aceeasi masa, prima imbucatura este intotdeauna din alimentul proteic, 35ml apa per kilogram corp pe zi si minimum 5 ore intre mese, dar nu mai mult de sase ore.

metabolic balance este un program fara cheating day. ce vreau sa spun prin asta, si chiar o spun, este ca de ziua varului pandele, de onomastica matusii eulampia sau de Paste, nu merge cu “lasa, ca bag si eu niste ghiudem si un tiramisu“. nu. in zilele astea, ca in oricare zi asemanatoare lor, facem dus, ne dam cu spray, ne spalam pe dantura, ne intolim la patru ace si ne prezentam cu buchetul de flori in dinti, ca oricare alt invitat, insa manacam cumintei din pachetelul nostru cu 165gr carne de curcan si 180 grame de salata, plus marul cu scortisoara, amandina noastra. cu alte cuvinte, daca vreti rezultate, planul de nutritie trebuie respectat cu religiozitate. in ultima sa parte, exista posibilitatea sa scapati pe aratura, dar chiar si atunci, doar foarte rar si doar in anumite limite, care nu au nimic de-a face cu bunul simt.

cantitatea de apa pe care trebuie sa o beti zilnic trebuia sa fie repartizata constant pe parcursul zilei. sa presupunem ca trebuie sa beti 2,5l de apa zilnic, nu beti 1,25l dimineata si restul de 1,25l seara, inainte de culcare. in aceeasi ordine de idei, sfatul meu este sa nu beti multa apa cu mai putin de o ora, o ora si jumatate inainte de culcare, in afara cazului in care va face placere sa stati noaptea la toaleta, which is odd, dar na, fiecare cu damblaua lui.

planul de nutritie personalizat pe care il presupune metabolic balance fiind unul, cum tocmai am spus, personalizat, a-l impartasi la nivel de amanunt cu altii s-ar putea a nu fi o idee tocmai fericita. ce merge la voi s-ar putea sa dauneze altora. sigur, este putin probabil ca cineva sa fie alergic la pieptul de curcan sau la salata verde, insa nu poti fi niciodata prea sigur. daca vreti sa va transformati in apologeti ai programului, asa cum fac eu acum, limitati-va in a spune prietenilor mai durdulii sa fie atenti la cantitati si sa nu mai bage zahar, faina alba, alcool si borhot procesat, fie el si scump, cum ar fi salamul de sibiul, ghiudemul sau sarailiile. daca renunta la chestiile astea, rezultatul efortului lor va naste ciuda in voi insiva: io-te, frate, ca se poate si fara sa dai o caruta de bani!

metabolic balance nu se vrea a fi, pana la urma, decat o modalitate de a ne facilita intoarcerea la o relatie sanatoasa cu mancarea. practic, poti manca aproape orice iti doreste sufletul, insa cu masura si respect fata de tine insuti. eu, bunaoara, inainte de metabolic balance, pana sa ma asez la masa, puteam sa mananc 3 potcoave de ghiudem. acum nu mai pot. nu doar ca nu mai pot, insa nici macar ideea nu ma mai tenteaza. nu mai spun despre doua sticle de chardonnay la masa, ca ma fac de ras. saptamana trecuta m-am facut pulbere din doua pahare de sprit de vara.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.