Metabolic Balance – de la XXL la M

In martie, asa cum povesteam aici, am fost diagnosticat cu Diabet Zaharat de Tip II. Doctorita mi-a spus foarte clar: fara medicamente. Singura conditie pentru a reusi sa dam ceasul inapoi, cat se mai poate da inapoi la 50 de ani, este sa renuntam (adica io!) la tot ce inseamna zahar procesat si sa pierdem (tot io!), 20% din greutatea corporala. La vremea aceea cantaream, mandrie mare, undeva pe la 104Kg. Azi, 02 Iulie 2018, cantaresc 82. Iar asta in mare parte vointei mele de a nu ajunge la insulina, dar mai ales programului Metabolic Balance, prin care am trecut impreuna cu Dr. Ion Niculaescu. Impreuna cu Ion, dar si cu ajutorul imens al Sandei, care l-a urmat si ea.

Au fost trei luni destul de dense din punct de vedere al efortului psihic. Da, efort pishic, caci cel strict fizic nu este nici pe departe la fel de mare. Programul Metabolic Balance este, de fapt, un plan de nutritie personalizat, in timpul caruia trebuie respectate cu strictete niste reguli care ar trebui sa fie general valabile oricui.

In primul rand, iar asta este partea cea mai grea, trebuie sa bei multa apa. Multa. 35ml/kg corp, iar la 100 de kile, asta inseamna trei litri si jumatate de apa zilnic. Ceea ce se traduce cam asa: stai tot timpul cu paharul la gura, dupa care tot mergi la toaleta. Iar daca ai proasta inspiratie ca ultimul litru sa-l bei seara, cu o ora, doua inainte de culcare, iti petreci jumatate din noapte facand pipi. Ceea ce dauneaza grav odihnei.

In al doilea rand, nu se amesteca doua tipuri de proteine in cadrul aceleiasi mese. Spre exemplu, nu mananci omleta cu branza. Dimineata mananci omleta, iar la pranz sau seara, branza. Exista o explicatie stiintifica pentru chestia asta, insa nu o sa insist acum asupra ei. O sa revin intr-o postare viitoare.

In al treilea rand, trebuie sa existe o pauza de cel putin cinci ore intre mese, insa nu mai mare de sase ore. Cred ca aceasta restrictie, impreuna cu prima, legata de hidratare, este cea care ajuta cel mai mult pe parcursul intregului proces. In acest rastimp de cinci, pana la sanse ore, nimic in afara de apa. Nimic altceva.

In cazul meu, rezultatele sunt vizibile nu numai la nivel de aspect exterior. Da, am slabit, asta este dincolo de orice indoiala. De la XL sau XXL, in functie de marca, am ajuns la M sau chiar la S. Tot asa, in functie de marca. Dar, comparand mere cu mere, la M&S am trecut de la XL la S. Et encore, S-ul imi este chiar putin larg. Insa cel mai important castig este cel legat de somn. Am ajuns sa dorm aproximativ 5 ore fara intrerupere, un progres enorm fata de cele 25 de minute neintrerupte pe care le dormeam pana la metabolic balance.

Mai apoi, hidratarea asta intensa, cu care eu, precum marea majoritate a noastra, nu am fost obisnuit, a facut sa dispara orice urma de matreata. Tot hidratarea, impreuna cu disparitia proceselor inflamatorii, au dus la vindecarea totala a unei dermatite atopice careia niciun medic nu i-a putut veni de hac pana acum. Iar dermatita atopica , daca nu stiati, nu numai ca este o afectiune social handicapanta, insa doare. Fizic. La propriu.

In cateva cuvinte, cam asta despre metabolic balance. Nu pot sa incurajez indeajuns de mult pe oricine cu exces ponderal sa incerce. Nu este ieftin, insa cu cred ca merita fiecare banut cheltuit. Din pacate, ca orice chestie de pe lumea asta, metabolic balance are si partile mai putin placute. Una din acestea este faptul ca pana la atingerea scopului dorit, nu exista exceptii. E ziua lu’ varu’ Costel, e Craciun, e intalnirea de douaj’ de ani de la absolvirea liceului, asta-i viata: tu mergi acolo cu pachetelul tau de mancare si nu te atingi de nimic altceva. Asta cere ceva efort, mai ales la inceput, insa cu timpul ajungi sa te obisnuiesti. A doua chestie nasoala este ca este o dieta scumpa. Nu ma refer acum la pretul consultatiilor in sine, ci la acela ca dupa trei luni de zile va trebui sa va schimbati garderoba. Garantat. Singurele lucruri care se vor mai potrivi sunt sosetele. Nici macar chilotii de dinainte nu mai pot fi purtati, caci cad de pe talie.

Una peste alta, eu sunt tare incantat de toata aceasta calatorie. Sarut mana, Sanda! Mutumesc, Ioane!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.